Als vrachtwagenchauffeur ben je natuurlijk bedreven in het besturen van zo’n machtig voertuig. Bij vrachtwagen inkoop komen echter wat andere zaken kijken. Niet elke chauffeur zal ermee te maken krijgen, maar mocht het wel op je pad komen om een zelf een vrachtwagen aan te gaan schaffen, dan lees je in dit artikel waar je op moet letten. Zo’n vrachtwagen is immers een grote investering waarbij je je geen miskoop kunt permitteren.

De eerste vraag die je bij vrachtwagen inkoop moet beantwoorden, is of je een nieuwe vrachtwagen of een gebruikte gaat kopen. Een nieuw exemplaar heeft vanzelfsprekend het voordeel dat hij nieuw is, voorzien is van de modernste technologie, dat er een aantal jaar garantie op zit en dat het onderhoud de eerste paar jaar vaak ook al bij de prijs in zit. Het grootste nadeel is de prijs: bij een nieuwe vrachtwagen betaal je de hoofdprijs en de eerste paar jaar is de afschrijving, net als bij personenauto’s, gigantisch.

vrachtwagen inkoop

Een tweedehandse wagen heeft dat probleem veel minder, maar daar loop je meer risico op hoge onderhoudskosten en een gebrekkig comfort tijdens het rijden. In nogal wat cabines is fors gerookt, wat voor niet-rokende chauffeurs erg storend kan zijn. Ook zijn de bestuurdersstoelen in oudere wagens vaak nog niet ergonomisch aanpasbaar, met alle risico’s van dien.

Als tweede komt de vraag waar je de vrachtwagen voor gaat gebruiken: is een city truck voldoende, heb je een vrachtwagen met oplegger nodig of zoek je zelfs een dumptruck? Zodra je dat hebt bepaald, is het essentieel om niet alleen de aankoopbedragen te vergelijken, maar het totale kostenplaatje helder te hebben. Dus hoeveel kost dat voertuig aan (preventief) onderhoud en reparatie, brandstofverbruik, verzekering, wegenbelasting, banden, tolkosten en eventuele financieringskosten?

Ten derde zullen je collega’s of medewerkers je dankbaar zijn als je ook het comfort meeneemt bij je aankoopafwegingen. Een oncomfortabele wagen leidt immers tot stress bij chauffeurs en verhoogt de kans op ongelukken en uitval door ziekte of een hoog verloop. Een testrit laten maken door de chauffeur(s) is daarom een goed idee. Veel succes bij de inkoop vrachtwagen!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mail adres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen via de e-mail.